Атанасова потвърди позицията си за пълната забрана за пушене

share

Министърът на здравеопазването Десислава Атанасова потвърди позицията си, че пълната забрана за пушене на закрити обществени места не трябва да бъде облекчавана.

Атанасова обаче допусна, че в пленарната зала ще бъдат разгледани предлаганите от независими депутати промени в Закона за здравето, с които режимът да бъде променен.

Министър Атанасова разясни, че Законът за здравето в сегашния му вид е гласуван от народните представители от ГЕРБ.

Тези депутати, които имат различно мнение ще бъдат убеждавани в ефекта от забраната, каза здравният министър."Абсолютно съм за оставане на забраната в сила. И няма да си променя мнението. Вече са съставени достатъчен брой актове, над 100 000 са сумите от наказателни постановления, разбира се, в началото опитваха се и ресторантьорите, и хотелиерите да правят някакви промени в закритите обществени места, но мисля, че вече и с подкрепата и на медиите успяваме да променим народопсихологията", каза Атанасова.

На въпрос за евентуален референдум за забрана за тютюнопушенето министър Атанасова отговори така: "Всяка политическа партия има право да заявява, че ще прави референдум по определена тема. Аз не мисля, че се налага. В момента имаме действащ закон, освен това, ако ще се харчат отново толкова много пари, около 20 милиона, за референдум, по-добре да се вложат в здравеопазване".

Водещи новини

Още новини