Експерт: Належаща е законодателната реформа по отношение на психично болните

share

Психично болните прекарват по - голяма част от времето със семейството си, каза пред Нова телевизия проф. Вихра Миланова, началник на Клиниката по психиатрия към Александровска болница и национален консултант по психиатрия на Министерство на здравеопазването и НЗОК.

Тя е категорична, че е належаща необходимостта от реформа по отношение на законодателната дейност, както и чисто практична по отношение на болните с психични заболявания. По думите й, въобще не е толкова лесно да се вкара някой в психиатрия. Миланова обясни, че процедурата е доста дълга и тромава. Според нея, тя трябва да стане много по - улеснена.

Проф. Вихра Миланова заяви също така, че случаите на агресия от страна на психично болните не са толкова много. Тя цитира дори изследване, според което доста инциденти са причинени от здрави хора.

Експертът е на мнение, че хората с психични заболявания трябва да бъдат включени в програми след като те напуснат лечебните заведения, за да може да се грижата сами за себе си. Проф. Миланова потвърди, че наистина близките на болните се грижат много за тях и се лишават от доста неща заради това.

Тя потвърди също така, че истинска статистика на болните няма. "След задължителната диспансеризация, вече нещата се промениха", коментира още проф. Миланова.

Водещи новини

Още новини