Атанасова: В болница "Лозенец" има условия за извършване на трансплантации

share

Проверките извършени от Изпълнителна агенция „Медицински одит” и Изпълнителната агенция по трансплантации в болница „Лозенец”, показаха, че там няма нарушения на правилата и всички несъответствия са коригирани.

Това заяви в парламента министърът на здравеопазването Десислава Атанасова. Всички разминавания са коригирани. Назначени са нови проверки, нови доклади. Те показват, че там има условия и са покрити всички изисквания по стандарт, за извършването на трансплантации, каза още Десислава Атанасова. Добрата новина е, че ще могат да бъдат осигурени органи за нуждаещи се хора, продължи тя. „Очаква се в най-скоро време да бъдат осъществени трансплантации на бъбреци, вероятно в болница „Лозенец”. Търсят се най-подходящите реципиенти”, добави министърът.

Работа на Изпълнителната агенция по трансплантации е да решава това къде се намира донорът на органи, как да бъде направена логистиката, така че да се осигурят до база, където да се осъществи трансплантацията, а след това да бъдат осигурени реципиенти, които отговарят в най-пълна степен. „Има информация за един донор – жена, благодарение на високохуманната постъпка на нейните близки е спасена жена на 30 години чрез трансплантация, направена от проф. Владов във Военномедицинска академия”, заяви министър Атанасова.

Водещи новини

Още новини