Болница във Варна търси 7500 лв. за животоспасяваща апаратура

share

Родилното в МБАЛ „Св. Анна” във Варна започва кампания за събиране на 7500 лв., нужни за закупуване на фетален монитор и три инфузионни помпи.

Апаратурата „казва“ дали бебето е готово за раждане и дали ще има усложнения.

„Годишно при нас се раждат около 2000 - 2300 бебета. Немалка част са недоносени, деца с вродени аномалии, сърдечни заболявания и други неврологични заболявания. Много често те се нуждаят от животоспасяващи процедури”, обясни председателят на управителния съвет на лечебното заведение Олга Томова–Куцарова, цитирана от "Народно дело". Болницата има само един, и то морално остарял.

Първото, което лекарите и акушерите правят, е да огледат добре ембриона с т. нар. фетален монитор. Чрез него се проследява и засича с максимална точност и честотата на контракциите, ако те вече са започнали - единият сензор следи пулса на бебето, а другият показва честотата и времетраенето на контракциите.

„Липсата на подобна апаратура може да доведе до ненавременни действия и тежки последици както за майката, така и за бебето”, обяснява Куцарова.

В инфузионната терапия често се налага използването на този апарат, който позволява бавно и дозирано въвеждане на лекарствени средства, електролитни разтвори и средства за парентерално хранене. Инфузионните помпи се използват за хранене на недоносени бебета и новородени с проблеми.

Водещи новини

Още новини