Д-р Симидчиев за вендинг машините за лекарства: В този вариант няма да са от полза

share

Принципно сме за дигитализация на здравната ситема, тя позволява да се подобри достъпа до лекарства, но във варианта „набързо, на коляно, предизборно“ не е редно да се правят такива неща. Това заяви в кулоарите на парламента д-р Александър Симидчиев, народен представител от групата на ПП-ДБ.

По темата с т.нар. вендинг машина за продажба на лекарства депутатът изтъкна, че в този вид, в който се предлагат, те имат повече недостатъци, отколкото ползи.

За да бъдат пълноценни и да могат да се изписват медикаменти по каса, те трябва да позволяват видеовръзка с фармацевт, а такива апарати като вендинг автоматите струват доста пари, а пък малкият оборот в малките населени места няма да позволи те да се изплащат. Затова именно такива организационни и логистични проблеми предстои да бъдат решени. Вендинг автоматите, освен всичко останало, трябва да съдържат определен брой медикаменти, които трябва да се обновяват, защото медикаментите са със срок на годност, както е при плодовете и зеленчуците, поясни д-р Симидчиев.

БФС е в протестна готовност, не одобряват вендинг машините за лекарства

По думите му трябва доста по-комплексен подход.

„Аз лично предвиждам да направим и една работна група, в която този законопроект да бъде дискутиран детайлно“, каза в заключение народният представител.

Водещи новини

Още новини