Изследване: Антибиотичната резистентност може да причини смъртта на над 39 милиона души до 2050 г.

pixabay
share

Антибиотичната резистентност може да причини смъртта на над 39 милиона души до 2050 г. Това е изводът на изследване, публикувано в научното издание „Лансет“, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

За първи път подобно проучване оценява въздействието на антибиотичната резистентност през годините и се опитва да прогнозира развитието й.

От 1990  до а 2021 над 1 милион души на година в света са умрели заради антибиотична резистентност. Авторите на изследването са се  фокусирали върху 22 патогенни агента, 84 комбинации между патогени и лечения и 11 инфекциозни синдрома при хора на всякакви възрасти в 204 страни и територии чрез данни за над 520 милиона души.

През тези три десетилетия смъртта на деца до 5 годинки, пряко причинена от антибиотична резистентност, е спаднала с над 50 процента, тъй като превенцията и контролът при пеленачетата и малките деца са се подобрили.

По-малко чести при тези деца, инфекциите обаче са станали по-трудни за лечение, когато възникнат. Паралелно с това смъртността при възрастни хора на и над 70 години е скочила с 80 процента за същия период заради бързото застаряване на населението и по-голямата уязвимост на възрастните на инфекции. 

Що се касае до патогенните агенти смъртта, дължаща се на златист стафилокок устойчив на метицилина, е най-нараснала в света.

В идните десетилетия смъртните случаи, дължащи се на антибиотична резистентност ще нараснат още повече.  Според моделите на изследователите броят на преките жертви може да достигне 1,91 милиона годишно в световен мащаб до 2050 г., което е скок с повече от 67% в сравнение с 2021 г. До средата на този век антибиотичната резистентност ще играе по-голяма роля за 8,22 милиона смъртни случая годишно, което е увеличение със 74,5% в сравнение с 2021 г. Общо между 2025 и 2050 г. антибиотичната резистентност би могла да бъде пряка причина за повече от 39 милиона смъртни случая в световен мащаб и би била свързана със 169 милиона смъртни случая, според учените.

Възможни са обаче и по-малко песимистични сценарии, отбелязват авторите на изследването. Те припомнят и, че подобряването на лечението на инфекциите и на достъпа до антибиотици би могло да предотврати от своя страна 92 милиона смъртни случая в света между 2025 и 2050 г., особено в Южна Азия и Субсахарска Африка.

Водещи новини

Още новини