Ваксината на „Астра Зенека“ изглежда е ефективна срещу бразилския вариант на COVID-19

gettyimages
share

Ваксината на компанията „Астра Зенека“ изглежда е ефективна срещу бразилския вариант на коронавируса, познат с името Р1, твърди източник, започнат с проучването на „Оксфорд“, пред Ройтерс.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32990

Според първоначалните данни ваксината няма нужда да бъде преправяна, за да предпазва срещу този вариант. Смята се, че бразилският Р1 е възникнал в амазонския град Манаус, предаде БТВ.

Д-р Симидчиев: Всеки ден виждам инвалидизирани от коронавируса пациенти

Според източника на Ройтерс ваксината все пак не също толкова ефективна колкото при други варианти. Очаква се проучването да бъде публикувано официално скоро.

Представители на „АстраЗенека“ и Оксфордския университет все още не са коментирали изтеклите данни. Първоначални проучвания показаха, че ваксината на „АстраЗенека“ е по-малко ефективна срещу южноафриканския вариант, който е подобен на Р1.

Междувременно Бразилия се бори с изключително сериозна и продължителна втора вълна на коронавируса, при която на дневна база се регистрират над 1000 смъртни случая. Р1 вариантът е един от факторите, на които се дължи рязкото повишаване на новозаболели и смъртни случаи в страната.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32990

Повече за Коронавирус

Водещи новини

Още новини