Яденето на сирене, йогурт, мляко може да намали риска от инсулт с до 10 процента, съобщи в. "Дейли мейл".
Учени от Оксфордския университет са анализирали хранителния режим на хора от девет европейски държави. Резултатите им показват, че консумацията на повече млечни продукти намалява риска от исхемичен инсулт, който е най-често срещаният. За всяка чаша мляко дневно, той спада с пет процента и с девет процента за малка кофичка йогурт.
Резултатите от изследването обаче хвърлят съмнение върху твърдението, че яйцата са полезни. Хората, консумирали повече яйца, са по-застрашени от хеморагичен инсулт. Една трета яйце дневно увеличава риска от инсулт с 25 процента.
Богатите на фибри храни, плодовете и зеленчуците предпазват най-много от инсулт. Двеста грама плодове и зеленчуци дневно намаляват опасността от исхемичен инсулт с 13 процента, допълва БТА.