Две вещества в бирата имат благотворно влияние върху човешкия организъм, предаде АП.
Става дума за съединението ксантогумол и веществото, наричано изо-алфа горчиви киселини, които се съдържат в хмела.
Първата съставка спомага за предотвратяването на затлъстяването на черния дроб и може да предотврати образуването на ракови клетки в този орган.
Киселините, които придават горчив вкус на популярната напитка, дават скорост на метаболизма и помагат за обработването на глюкозата.
"Нашите резултати може да се използват при разработването на препарати за борбата срещу затлъстяването и диабета", каза професорът от университет в западния германски град Нюрнберг Клаус Хелербранд. Той обаче допълни, че високото количество на алкохол в бирата неутрализира действието на двете полезни съставки.
По-рано италиански експерти заяви, че изпиването на половин литър от кехлибарната напитка дневно има благотворно влияние върху сърдечната дейност. Причината за положителното въздействие са фосфорът, йодът и наличието на антиоксиданти в бирата.