Ваксина за 20 лева ни пази от четири вида грип

Gettyimages
share

Новите суперваксини, които ще ни пазят от четири грипа, струват 20 лева. Очаква се до няколко дни те да са в аптечната мрежа.

Така България става една от първите държави в Европа, които ще осигурят възможност за населението да се ваксинира с новите серуми.

Междувременно на пазара вече са тривалентните инжекции, чиято цена е 10 лв. те могат да се намерят в почти всяка аптека. ""Инфлувак" ще ни пази от трите основни щама, които се очаква да циркулират тази година, а "Ваксигрип" ще включва и четвъртия, прогнозиран от Световната здравна организация (СЗО).

През март СЗО публикува препоръчителния състав на противогрипните ваксини. За изненада на епидемиолозите за пръв път от 10 години насам щамът „Калифорния“ не влиза в прогнозите за сезон 2017-2018 г. За сметка на това обаче през зимните месеци ще ни удари неговият брат-близнак „Мичиган“. Този щам е нов, открит едва преди две години, но също така като свинския грип е A/H1N1. В момента той циркулира в Австралия, където са регистрирани 52 смъртни случая.


 

Водещи новини

Още новини