Доматите могат да забавят развитието на рака на стомаха. Това установиха италиански учени от Центъра за онкологични изследвания в Мерколиано, цитирани от в. "Дейли мейл".
Те допълват, че има само едно условие - да се ядат цели.
Откритието ще даде възможност за изследвания как да бъде предотвратяван ракът на стомаха, както и как да се използват диети в подкрепа на обичайните лечения.
Резултатите на учените показват, че доматите намаляват способността на раковите клетки да се разпространяват и развиват, както и предизвикват смъртта им. Специалистите са работили с екстракти от сортовете "Сан Мардзаро" и "Корбарино", които са често срещани в страната им.
Откритието противоречи на досегашните резултати, според които ползата от доматите се дължи на специфични съединения като ликопена.