Министър Кондева разкри кога ще бъдат доставени следващите две въздушни линейки

Булфото (архив)
share

Вторият медицински хеликоптер ще бъде доставен у нас в края на ноември. Това съобщи здравният министър Галя Кондева пред депутатите от ресорната парламентарна комисия. По думите ѝ третият трябва да е в България в края на декември.

Кондева обясни, че има закъснение в доставката на втората въздушна линейка, която по договор трябваше да бъде осигурена до средата на годината. Според нея първият ни хеликоптер, който вече изпълнява мисии, ще бъде преместен в летателната база в Сливен, а очакваният втори хеликоптер ще остане в София.

"Поехме ангажимент с електронното министерство, съвместно с Министерството на образованието и науката (МОН), до края на месеца да намерим решение относно медицинските бележки за клинично здрави деца и за личните профилактични карти", коментира тя. 

Министър Кондева провери как работи мобилното приложение еЗдраве

Кондева обясни, че Министерството на здравеопазването, чрез Националната здравноинформационна система, е разработило тези две функционалности електронно и е имало готовност те да бъдат активни през този месец, но има проблем при свързване със системата на МОН и по-конкретно с някои училища.

В някои училища няма здравни специалисти и това затруднява МОН да пусне модула, посочи Кондева. Тя каза, че е наясно, че изискването на тези бележки от личните лекари крие риск от смесване на потоците на здрави и болни граждани, поради което отговорните министерства продължават срещите в търсене на решение.

Обмисляме промяна в Наредба 3 за здравните изисквания към детските градини относно бележките за липса на контакт със заразно болни и за клинично здрави, която от една страна да гарантира здравето на лицата, които постъпват в тези заведения, от друга - да не е необходимо постоянно да се изискват този тип бележки, заяви още министърът на здравеопазването, цитирана от БТА.

Водещи новини

Още новини