Министър Галя Кондева предлага спешна промяна за личните асистенти в Закона за здравето

Булфото (архив)
share

Служебният министър на здравеопазването д-р Галя Кондева каза в Добрич, че са получили сигнали по неофициални пътища за това, че има проблеми с ползването на лични асистенти от хора в нужда и затова са предприели изследване на ситуацията.

„В закона за здравето има един текст, който принципно не отрича асистентите да продължат да получават възнаграждението си до новото ТЕЛК-ово решение. В Агенцията за социално подпомагане и служители в министерството на здравеопазването са дискутирани точно тези въпроси и затова се налага тази промяна в текста от закона за здравето. Тъй като текстът не е много ясен, в министерството сме подготвили текст за промяна в закона за здравето. Ще предложим и други промени в закони, свързани с националния план за възстановяване и устойчивост. Но кога ще заработи Народното събрание не зависи от нас".

Д-р Галя Кондева заяви още, че становището на министерството на здравеопазването е, че не може да има такова прекъсване на услугата личен асистент, докато има процедури текат в системата, като обжалване и др. „Ще говоря отново с министерството на труда и социалната политика, тъй като има различно тълкование на текста от закона за здравето", добави тя. Проверка на министерството по сигналите е показала, че при повечето от тях е налице обжалване на решение на ТЕЛК пред Националната експертна лекарска комисия.

До две седмици държавните и общинските болници трябва да разкрият ТЕЛК

„Дали е производствен проблемът за липсата на липсата на фенобарбиталл или е ценови трябва да се провери, защото много често ценовите регулации притесняват производителите и те не искат да участват. В момента не мога да отговоря каква е наистина причината за липсата му", допълни служебният министър, цитиран от 24 часа.

„За болницата в Казичене по решение на здравния министър е издаден отказ на разрешение. То е обжалжано във ВАС от „Търговска лига". В момента е стартира начална процедура. Сега сме в етап на оценка, извървяване на всички нормативни пътища, получаване на съгласувателни становища. Далеч сме от момента за резрешение, тъй като не сме получили още становищата на Лекарския съюз, Здравната каса, агенция „Медицински надзор". След това на на базата тези становища аз ще взема решение", каза още министърът.

Служебният министър на здравеопазването д-р Галя Кондева и директорът на "Многопрофилна болница за активно лечение - Добрич"АД (МБАЛ) д-р Георги Желязков откриха новия графично-скопичен рентгенов апарат в отделението по образна диагностика на лечебното заведение. Министерството е отпуснало 520 хиляди лева за закупуването на този апарат от висок клас за болницата в Добрич, за да може да се осигури качествена и бърза услуга за пациентите, които са отот осемте общини в област Добрич.

Водещи новини

Още новини