Д-р Стефан Константинов: В клиника средната брутна заплата е над 10 хил. лв.

Bulphoto (архив)
share

От КНСБ не са съгласни с идеята на здравното министерство - размерът на основните заплати на лекари, сестри и санитари да бъде запазен за още една година. От здравното министерство предлагат минималните прагове от 2000 лева за лекар, 1500 лева за медицинска сестра и 910 лева за санитар да действат още година. 

"Така поставени нещата, не са коректни. Разбирам защо проблемът сега ескалира - ние сме в предизборна ситуация и сега е моментът за много сериозен популизъм. Заплатите са много благодатна тема за това нещо. Няма нормален директор на общинска или държавна болница, който да не желае да дава по-големи заплати на своите подчинени. За частните не знам, може да има такъв феномен. Като говорим за заплати, трябва да кажем, че те имат две части - едната част е основната заплата, която по фиш се получава всеки месец", каза бившият здравен министър д-р Стефан Константинов в студиото на "Денят ON AIR".

Той поясни, че другата част е тази, която се дава като добавки.

"Хората се интересуват от брутната заплата, това е нещо, което храни семействата им, това е нещото, което влиза в банковите им сметки. Избрах хубава държавна болница, за да дам за пример какви са заплатите в нея - за клиника основната заплата е 2300 лв., средната брутна заплата, която получават, е 10 690 лв. Лекар с една специалност получава основна заплата 2 200 лв., но реално брутната му заплата е 6 900 лв", допълни д-р Константинов за Bulgaria ON AIR.

Валери Апостолов, КТ „Подкрепа“: Здравеопазването ни е пред катастрофа

От думите му става ясно, че основната заплата на медицинските сестри е 2 000 лв., но получават 4 000 лв.

"Но не във всички болници е така. Проблемът е в конкуренцията между лечебните заведения. В България има страшно много болници и към днешна болница заетите легла са 48% - повече от половината легла стоят празни. Болниците са в състояние да се конкурират и да търсят пациенти. Разликата между основната и брутната заплата, се дължи точно на това. При избора на екип част от сумата се плаща директно на лекаря", коментира още бившият здравен министър.

Той е на мнение, че богатите болници са в няколко града - в столицата и няколко по-големи градове.

"Общинските болници, които са по-регионални, са бедни. И държавни болници в по-малки провинциални градове са бедни. Там вече тази разлика между брутни и основни възнаграждения не съществува. Ние, когато им кажем, че трябва да увеличат заплатите, болницата затъва в дългове, фалира, не може да започне да изплаща заплати", поясни д-р Стефан Константинов.

Гостът подчерта, че частните болници не предоставят финансова информация на Министерството на здравеопазването.

"Аз синдикатите напълно ги разбирам - те трябва да кажат нещо пред своите членове. Но какво казват работодателите? За едните болници ние ще влошим мениджмънта, защото мениджърите са принудени да поддържат тази разлика, за да оцеляват в тази силно конкурентна среда. А бедните болници са принудени да правят това, за да оцелеят въобще. Последният Колективен трудов договор е подписан от търговците на медико-санитарни и билкови препарати - абсолютна подигравка", отсече той.

Д-р Константинов е категоричен, че ако една болница ще се закрива, то трябва да се каже директно, другото е садизъм.

"Големият проблем, от който всеки бяга, е защо има толкова много болници у нас. Защо хората доплащат? С правила може да се реши този проблем. Иска се да застанеш срещу финансовите интереси на конкретни кръгове, за да защитиш обществения интерес", добави бившият здравен министър.

Водещи новини

Още новини