Експерти: Момичета, не си правете тест за девственост! Хименът не се къса само при секс

Gettyimages (архив)
share

След направено проучване на Би Би Си сред 100 млади жени се оказва, че т.нар. тестове за девственост стават все по-модерни сред момичетата на Острова. Целта на един такъв тест е момичето да разбере дали девствената ѝ ципа е все още непокътната. От СЗО и ООН обаче алармират, че подобни практики всъщност представляват нарушаване на човешките права и правят всичко възможно, за да прекратят този род "прегледи".

Според здравните експерти такива изследвания не лежат на никаква научна основа и в никакъв случай не могат да докажат дали дадена жена е девствена или не само по това дали ѝ е скъсана ципата, тъй като тя е твърде тънка и на практика може да се разкъса и при активно спортуване.

Съвет към жените преди секс да мият вагините си с вода за уста навлече гнева им

Нещо повече – проучването на британския телевизионен гигант установява, че на територията на Обединеното кралство има най-малко 21 клиники, които предлагат този вид услуга, а цената варира между 167 и 334 евро. Също така се предлага и услугата да бъде възстановена целостта на девствената ципа, но тогава цената скача с десет пъти.

Тест за девственост се правят не само във Великобритания, но и в поне още 20 държави по света, сред които Белгия, Бразилия, САЩ, Канада, Испания, Нидерландия, Ямайка, Швеция, както в някои страни от Азия, Африка и Близкия изток.

Експертите от СЗО и ООН апелират повече да се говори по тази тема, тъй като обществата по света масово не са запознати по въпроса.

Водещи новини

Още новини