БЛС: Случаи, които не са спешни, но се обслужват от центровете за Спешна помощ, да се заплащат

Булфото (архив)
share

Всички случаи, които не са наистина спешни, но се обслужват от центровете за спешна медицинска помощ, трябва да се заплащат от пациентите. Предложението е на Български лекарски съюз и ще бъде внесено в Народното събрание, след обществено обсъждане. Това обясни пред журналисти във Велико Търново д-р Христо Димитров, председател на Районна колегия на съюза.

Специалистът посочи, че ресурсът, осигурен за спешна помощ у нас, е ограничен и призова да се използва разумно, т.е. само когато има животозастрашаваща ситуация.

„Във всички останали случаи, понеже е трудно да се различат в началото, е необходимо този, който ползва помощта, да си я заплати. Нужна е законодателна промяна, трябва да се проведе обществен дебат по темата, но смятам, че това е правилната посока“, каза още д-р Димитров и добави, че оттук насетне ще започне прилагането на нормативните закони при наличие на неморално и неправилно отношение от страна на пациентите.

Районната колегия изяви готовност да осигури правна защита на всеки свой член, спазвайки законите в страната.

„Всеки лекар получил физическа заплаха, станал жертва насилие или въздействие, ще има активна подкрепа, грижа и зашита от БЛС в рамките на правото“, заяви Димитров. Той увери че насилието над лекари няма да се толерира, а напротив - ще се осъжда по всички законови правила и норми.

Водещи новини

Още новини