Петър Москов: Променихме философията на системата на здравеопазването (видео)

share

Общата философия на министерството на здравеопазването, която изповядвахме през тези години е, че здравеопазването е една от основните системи, които формират качеството на живот. Това заяви министърът на здравеопазването в оставка Петър Москов по време на отчета на министерството.

Нашият екип си постави цел - връщането на държавността в сектора, каза Петър Москов. Променихме философията на системата на здравеопазването, заяви той.

Той посочи напредъка в системата на електронното здравеопазване. Вече работи системата на електронната идентификация.

Декември и януари са едни от най-тежките месеци за работа на болници, заяви Москов като представи анализ на разходите.

Парите отиват към тези, които реално работят и лекуват българските гражданите, каза той.

През ноември 2016 година  са стартирали електронните търгове за лекарства. Това ще доведе до изсветляване на средствата, тъй като процедурата става ясна, видима и проследима, посочи Петър Москов.

Централизираният търг дава възможност за  реална и сурова конкуренция между дистрибуторите, поясни здравният министър в оставка.

Към моменна е започнало тестването на електронната рецепта и електронните направления, отчетоха още от министерството на здравеопазването. Това е пилотен тестов проект, първата половина на 2017 година тези тестове трябва да бъдат завършени. Тества се връзката между личния лекар, аптеката и касата, посочи Петър Москов.

Върнахме баланса между търговския интерес и публичния интерес по отношение на лекарствената политика, заяви той.

 

Водещи новини

Още новини