Големите заплати в МЗ дошли от извънреден труд (видео)

Novini.bg
share

От Министерството на здравеопазването обясниха, че през последните месеци техните служители са положили огромен по количество извънреден труд, защото им е било възложено да извършат голям брой проверки.

Това стана ясно на специална пресконференция на главния секретар на МЗ - проф. Пламен Кенаров, предаде репортер на Novini.bg. В резултат на този извънреден труд и спазвайки законите са се натрупали огромните суми за заплати. В следствие на извършените проверки - 60 на брой, някои от които планови, а други по сигнали, проф. Кенаров отчете, че е прекратено незоконното изразходване на публични средства на 12 437 000 лева. Това са пари с корупционен риск. Други над 12 млн. лева са незаконосъобразно изразходвани и документите за тях са изпратени на компетентните органи. Установени са закононарушения с тези средства - в търговски дружества, хематология, нарушения в инвестициите, разкри още проф. Кенаров.

Във връзка с фиша, излязал в медиите, от МЗ не отговориха категорично дали е автентичен. Проф. Кенаров уточни, че в МЗ не получават фишове. Не съм се ровил във ведомостите, за да видя възнагрежденията на всеки един от служителите. Те получават своите възнагреждания въз основа на Закона за държавния служител. Министър Петър Москов е възложил да се направи реорганизация на работата и всички работещи в министерството да бъдат еднакво натоварвани, а не както досега, работа да бъде концентрирана в няколко служителя, каза още проф. Кенаров.

Водещи новини

Още новини