Таня Андреева: Питайте ГЕРБ и Плевнелиев защо върнаха Павел Александров за шеф на Фонда

Булфото (архив)
share

Чувала съм много истории за скандалите във Фонда за лечение на деца. Конкретно не съм чувала на някои родители да е искан подкуп. Историите са свързани с бавене на решенията, излизането на експертизите и отпускането на средства.

Това каза в сутрешния блок на БТВ Боряна Стоименова, майка на 6-годишния Кирил, страдащ от епилепсия. На нас не ни беше обяснено защо ни отказаха лечение в чужбина. Заявиха ни, че Кирил може да се лекува в България. На няколко пъти предоставяхме становища, че този тип епилепсия не може да се лекува тук. Едва ли има родител, който да иска да пътува в чужбина и детето му да се лекува та. Всеки би предпочел лечението да протече в България, но понякога се налага да се пътува в чужбина. Надявам се Фондът да започне да работи и всички деца да имат шанс за лечение, допълни жената.

Гост по темата беше и Таня Андреева, бивша здравна министърка, която е уволнила през 2013 година задържания вчера Павел Александров. Уволних го, защото имаше много сигнали за нередности във Фонда. Имаше недопустими неща. Корупцията е трудно доказуема, но имахме сигнали и за това. Във Фонда бяха отклонявани и непаравилно изразходвани милиони левове, с които е можело да бъдат спасени много деца. Далеч съм от мисълта, че само Павел Александров е виновен. Във Фонда има огромни проблеми и то от години, разкри Андреева.

Структурата на Фонда не работи добре и там трябва да настъпи коренна промяна. Надявам се да не бъде отстранен само г-н Александров. Всички трябва да понесат солидарна отговорност. Питайте ГЕРБ защо върнаха Павел Александров във Фонда. Даже питайте Росен Плевнелиев, защото той определи служебното правителство, а Павел Александров беше върнат от служебния министър д-р Мирослав Ненков. Скандалите в здравеопазването тепърва ще се разрастват. Това ще е така, заради разбойниците в системата. Пак ще повторя, че всички във Фонда трябва да понесат отговорност. Задължително трябва да има преструктуриране на Фонда, категорична беше Андреева.

Водещи новини

Още новини