Лекарите пари ще имат, ако Спешната помощ премине към болниците

share

Ако Спешната помощ премине към големите болници, от спестяването на административни разходи ще се повишат заплатите на лекарите.

Това каза в кулоарите на парламента министърът на здравеопазването д-р Стефан Константинов, информира БНР.

"Ако отидете в провинцията, практически всички спешни центрове са до областните болници или вътре в тях. Но никой не знае, че това са всъщност отделни структури, с отделна администрация. Имаме над 7 000 души, които работят в спешните центрове, медицинските специалисти са 3 700. Направете сметка колко много хора работят, които всъщност дублират структурата. Реално работата на тези центрове е да бъдат вътре в болниците и да ползват тяхната администрация.

Мисля, че е съвсем логично - не един пациент да бъде докаран с линейката, да бъде хвърлен на вратата и да кажат „Хайде сега вие сте друго лечебно заведение, оправяйте се”. Това е директно в полза на пациента. А могат да се направят икономии. В „Пирогов” и в градския център за спешна помощ - разликата в заплатите е точно два пъти. Разликата между "Света Анна", бившата окръжна болница, и на спешния център, който е там, разликата в средните заплати на персонала е два пъти", заяви министър Константинов.

Водещи новини

Още новини