Имаме комуникационен проблем в Спешната помощ, заяви Ненков

share

Актуализацията на бюджета на здравната каса от миналото НС е чудесен акт. Парите ще стигнат за тези 2 месеца, но това не е точно въпросът, Здравната каса разплаща всичко, което отчита.

Това коментира в сутрешния блок на БНТ служебният министър на здравеопазването д-р Мирослав Ненков.

Като витиеват определи той въпроса дали има болници пред фалит. „Много болници имат финансови проблеми, но те не са пред фалит. Такава е спецификата на финансиране, че една болница, ако работи повече, трупа повече дългове“, разкри той.

Имаме обща тенденция да стоим отстрани да коментираме, да даваме разни съвети, да изглеждаме много умни. Когато седнеш в стола, в офиса на министъра на здравеопазването, нещата изглеждат по друг начин. Министърът на здравеопазването с колегите зад гърба си не може да увеличи ето така заплатите на колегите си. Това става с държавно решение, призна Ненков.

Според него няма логика за една и съща позиция в столицата и в провинцията да се взимат едни и същи заплати. „Колегата в София прави 15-16 адреса, колегата в провинцията – 2“, аргументира се Ненков.

Няма да можем да увеличим заплатите, но може би ще увеличим ефективността в екипите. Имало е заповед, която вече е отменена – болните да се транспортират от болниците вкъщи, няма абсолютно никакъв смисъл в това. Като се освободят екипите, по този начин, те ще бъдат по-склонни да помогнат на улицата, допълни министърът на здравеопазването в служебния кабинет.

Имаме комуникационен проблем в Спешната помощ, категоричен бе Мирослав Ненков.

Водещи новини

Още новини