Д-р Андреева откри първия „малък Пирогов” в Бургас

Булфото Архив
share

В присъствието на здравния министър Таня Андреева в аулата на болницата в Бургас ще бъде представен проект "Регионален център за ранна диагностика на онкологични заболявания на територията на "МБАЛ-Бургас" АД", съобщиха от пресцентъра на кабинета, цитирани от БТА. С изграждането на този център се поставя началото на комплекса от т.нар. „малки Пироговчета" на територията на страната ни.

Андреева обяви, че първите випуски парамедици и лекарски асистенти започват да се обучават от есента. Предвижда се да бъдат създадени 11 специализирани комплекса. В тях ще може да се оказва спешна медицинска помощ. Освен създаването на инфраструктура и оборудването, специалистите ще бъдат обучавани в чужбина, каза още Андреева.

„Този достъп до спешна помощ ще бъде осигурен в 10 от 13 общини. Ще има филиали в Царево, Созопол, Несебър, Руен, Сунгурларе и Средец. Спешните приемни отделения ще бъдат в Айтос, Поморие и Карнобат, уведоми здравният министър.

Проектът е част от Средносрочната рамкова инвестиционна програма на Министерството по здравеопазването по Оперативна програма "Регионално развитие" 2007-2013 г., с общ бюджет 148 млн. лв. и с конкретен бенефициент Министерство на здравеопазването. Проектът се финансира от Европейския фонд за регионално развитие и от държавния бюджет. Общата му стойност е 4 778 081, 02 лв., от които финансиране от ЕС.

Към момента по проекта в МБАЛ Бургас е закупена, доставена и монтирана апаратура за магнитно-резонансна образна диагностика, компютърен томограф, ехографска система, рентгенов апарат, система за архивиране и разпространение на образи, ендоскопска апаратура и други.

Водещи новини

Още новини