Няма да закрия белодробната болница в Пловдив, увери Андреева

Булфото
share

Няма да бъде отнет лицензът на Белодробната болница в Пловдив, защото всички анализи показват, че тя има и своя социален характер, каза пред журналисти в Пловдив министърът на здравеопазването Таня Андреева. Тя посочи, че това не е единственото лечебно заведение с дългове, и допълни, че много от тях работят добре с планове за финансова стабилност.

Министърът каза по този повод, че е належащо да се преосмисли статутът на здравните заведения и ако се наложи те да останат търговски дружества, да се освободят от ангажимента да акумулират печалба. Ако има такава, то тя трябва да се реинвестира в клиниката за подобряване на услугата, смята министър Андреева, цитирана от БТА.

По отношение на Белодробната болница тя бе категорична, че за промяна на статута й от общинска в държавна няма запитване от местната власт и този въпрос не е обсъждан в министерството. Отделението за физиотерапия, което се оборудва в Университетската болница, може да работи успоредно с болницата, смята Андреева.

Запитана как ще коментира решението на Общинския съвет за промяна на статута й, Таня Андреева отговори, че такива решения се вземат след становище на държавата, а в случая такова няма. Министерството на здравеопазването не е поемало никакви ангажименти за закриване на болницата, допълни тя.

Няма опасност НЗОК да "закъса" финансово тази година, няма да има и пациенти, които да останат здравно необслужени. Всяко лечебно заведение е в правото си да спре планови приеми и операции. По думите на Андреева личните лекари трябва да бъдат по-смели и да поемат част от лечението на пациентите, с което според нея ще отпадне този проблем.

Според Таня Андреева солидарност в здравните осигуровки не означава едни да плащат, а други да ползват, а всички да плащат и да ползват тези, които имат нужда. Солидарност според нея е и още справедливост.

Има шанс в новата стратегия за здравеопазването да се премахнат клиничните пътеки, което се оказа неудачен начин за финансиране, коментира министърът. Андреева смята, че по-справедливият начин е чрез диагностично свързани групи, за което ние пък нямаме готовност.

Таня Андреева откри в МБАЛ "Пловдив" отделението по анестезиология и интензивно лечение и Стерилизационният блок. Ремонтът им е на стойност 1 800 000 лева, осигурени изцяло от МЗ. По-рано днес тя се срещна и с екипа на МБАЛ-Асеновград, и има дискусия и с лекарското съсловие от Пловдив.

Водещи новини

Още новини