Таня Андреева: В България има прекалено много болници

share

Резултатите от одита на Сметната палата в Министерството на здравеопазването не ме учудват изобщо. В последните години има сектори, в които нещата са се развивали без никаква приемственост и липсата на всякакъв контрол. Най-тежко е положението с болниците. Точно липсата на контрол е причината за фалита на болниците.

Това каза министър Таня Андреева в сутрешния блок на БНТ. Проблемите в системата са много. Спешната помощ, НЗОК, болници пред фалит. Всичко това е плод на безотговорни действия. Не искам да споменавам имена. Всеки сам си носи отговорностите, категорична беше тя. В момента проверяваме всички болници, за да получим пълната картина. Не може министерството да бъде майчица за едни и мащеха за други. По времето на ГЕРБ е имало привилегировани болници. Лошото сливане на болничните заведения също оказва своето влияние. Най-пресният пример за това е болницата в Стара Загора. Там трудно ще минем без освобождаването на медицински персонал. Вероятно ще бъдат освободени между 20-30% от работещите там, разкри министър Андреева.

Не може да се оказва натиск върху лечебно заведение. Много от общинските болници страдат. Общините трябва да търсят начин за контрол, защото те са принципали на тези болници. Убедена съм, че частния капитал има място в здравеопазването. На седем милионна България 400 болници са прекалено много, категорична беше д-р Андреева. Не може да има лимитиране на медицинска дейност. За мен е абсолютно неприемливо НЗОК да се превръща само в платец на лекарства и медицински изделия, а да няма достатъчно средства за заплащане на дейности. В момента не се заплаща за изследване на бременността след 36 седмица. Не се заплаща за радио-активни изследвания на онкоболни. Мога да дам още примери. Идеята ни е да има малки "пироговчета" в цялата страна. Вече сме направили карта. Това е дълъг процес. Ние започваме изграждането на тези болници сега, но това ще продължи 2 до 3 години, разкри тя.

Водещи новини

Още новини