Лекарите от Пирогов излизат на протест

Булфото
share

Още днес работещите в "Пирогов" ще излязат на протест пред лечебното заведение, като началният час е обявен за 12:30, съобщи Дарик.

Тази седмица директорът на "Пирогов" доц. Стоян Миланов обяви, че при този начин на финансиране, който се прилага в момента от Здравната каса, съществува реалната опасност болницата да прекрати своя планов прием на пациенти.

Междувременно от столичната колегия на Лекарския съюз призоваваха работещите във всички столични лечебни заведения да излязат на 30-минутен предупредителен протест пред лечебните заведения, в които работят, но проявата бе планирана за 1-ви ноември.

Лекарите изразиха огромното си недоволство от факта, че за последните месеци от годината Здравната каса заплаща едва 80 на сто от дължимото на болниците.

От Здравното министерство твърдят, че останалите 20 на сто ще бъдат изплатени най-късно до януари следващата година.

Инициативата от „Пирогов" да протестират днес е дело само на работниците в тази болница, увери председателят на столичната колегия проф. Милан Миланов, който е и шеф на реанимацията в „Пирогов".

Обявеният ден за протести на лекари от столични болници е утре, а недоволството ще бъде само предупредително и еднократно. От Лекарския съюз искат да видят как държавата ще реагира на тази проява. В началото на ноември ще има национален съвет на съюза и ако дотогава няма промяна, лекарите ще вземат решение на национално ниво, уточни Миланов.

Специалистът даде пример с централната реанимация в „Пирогов", която с този начин на финансиране и предвид факта, че тази година е приемала 10% повече пациенти, към момента е с 800 хил. лв. дефицит. Лекарите са категорично против вдигането на здравната вноска, като една от мерките за решаване на ситуацията.

От съсловието са убедени, че ако държавата започне да плаща здравните вноски на тези, които осигурява, в здравеопазването ще постъпват около 1,5 млрд. повече годишно.

Миланов определи като най-голямата болка на съсловието, че преди години са замислили Здравната каса като посредник между лекари и пациенти, а днес тя се е превърнала в брокер.

Водещи новини

Още новини