Атанасова: Почти всички държавни болници плащат задълженията си

share

Към 31 октомври 2012 г. задълженията на държавните и общински болници са 283 милиона лева, като от тях просрочени задължения са 50 милиона. Почти всички държавни болници имат погасителни планове, изпълняват ги стриктно и разплащат задълженията си.

Това заяви министърът на здравеопазването Десислава Атанасова в ефира на БНР. 148 милиона лева от Европейския фонд за регионално развитие ще бъдат насочени към борбата с онкологичните заболявания у нас. Одобрени са общо 13 проекта на областните болници в Русе, Монтана, Велико Търново, Сливен, Благоевград, Бургас, Смолян и Кърджали, университетски болници в Пловдив и Плевен, както и три лечебни заведения с национално значение – Александровска болница, УМБАЛ „Царица Йоана” и „Света Марина” във Варна, разкри Атанасова.

Министър Атанасова допълни, че благодарение на реализираните икономии по обществените поръчки на стойност 27 милиона лева, такива проекти ще бъдат реализирани и в болниците в Стара Загора, Габрово, Силистра и Търговище.

По повод случая с варненския лекар, който беше пиян по време на дежурство, министърът на здравеопазването заяви, че в момента тече дисциплинарно производство в „Спешна помощ” в града, а в началото на предстоящата седмица и медицинският одит ще даде своята оценка. Лекарят ще бъде освободен дисциплинарно и ще му бъдат отнети лекарските права, заяви тя.

В тази връзка, министър Атанасова обясни, че очаква Българският лекарски съюз да се самосезира, защото това е третият пореден случай на некомпетентно и недопустимо поведение на лекари в последните няколко седмици.

Водещи новини

Още новини