Жените не бива да се плашат от менопаузата

Freepik
share

Менопаузата е прекрасен период в живота на една жена и бих посъветвал дамите да не се плашат от него. Това каза за БТА началникът на Акушеро-гинекологично отделение в Многопрофилната болница за активно лечение „Св. Иван Рилски“ в Козлодуй д-р Иван Башлиев по повод днешния Световен ден на менопаузата. 

Д-р Башлиев напомни, че е важно всяка жена на възраст след 45 години да прави периодични профилактични прегледи и състоянието ѝ да се следи от лекар. 

Той обясни, че в годините назад е имало периоди, в които водещи гинеколози са отричали хормоналната терапия, използвана за менопаузата. „Имаше време, в което се залиташе по билки, корени, цветя и други природни лечения, но напоследък от лекарското съсловие осъзнаха, че вече има много модерни и щадящи терапии, основани на хормони, благодарение на които жените водят пълноценен живот“, допълни специалистът. 

Соня Васи: Никой не ни учи като жени как да минем през менопаузата

„Нека дамите да са спокойни, това е период, както всеки един от нашия живот“, коментира той.

По думите му психотерапията е метод, който също подпомага жените да преминат по-леко през тези години. 

Световният ден на менопаузата се отбелязва от 2009 г. по инициатива на Международното дружество по менопауза с подкрепата на Световната здравна организация, с цел да се повиши информираността на международната общност за менопаузата и за здравето на жените при менопауза. Темата на деня за тази година е: „Хормонална терапия при менопауза“. 

Водещи новини

Още новини