Д-р Николова: Ако нещо започва внезапно, то е грип. Ако започва постепенно, то е Ковид

Нова телевизия
share

Много неприятна е комбинацията между кашлица и диария. В началото на октомври стана много напрегната ситуацията с болните. Това заяви в ефира на Нова телевизия Гергана Николова, общопрактикуващ лекар.

„Чесънът помага при вирусите, защото държи всеки далеч от теб. Нека не се разчита само на чай и чесън, препоръчваме здравословен начин на живот, ако не искаме да си слагаме ваксина”, препоръча тя.

„Ако нещо започва внезапно, то е грип. Ако започва постепенно, то е Ковид. За грипа е типична високата температура, болка в мускулите. Хубавото при него е, че имаме специфична терапия. Ако не сме се имунизирали и сме чакали той да ни срещне, има терапия, която, приложена до 36-ия час, решава проблема”, обясни д-р Николова.

Проф. Кантарджиев: COVID ваксина трябва да поставят хора над 65 години и такива с имунни дефицити

Тя не препоръчва на никого да се самолекува. „Най-важното на един човек е здравето. В медицината 2 и 2 не е 4, важно е лекар да назначи терапията.”

„Вчера получих ваксините за грип в моя кабинет, имам списъци с хора. За по-младите хора ваксините трябва да се набавят от аптеките, но те свършиха. За малките деца – ваксина с впръскване в носа. От тази година има програма срещу пневмококови инфекции – за 65+ години. Препоръчвам да се сложи – ако сега си я сложим, няма да се ваксинираме никога повече”, допълни тя.

Водещи новини

Още новини