Появи се ново смъртоносно инфекциозно заболяване

Pixabay
share

Огнище на смъртоносно инфекциозно заболяване уби 12 души в африканската страна Руанда, което предизвика опасения за по-широко разпространение на болестта. Според експертите на СЗО рискът вирусът да се разпространи извън Африка е нисък, но не бива да се изключва напълно. Властите в Европа и други региони следят ситуацията отблизо и предприемат необходимите мерки за контрол на разпространението на заболяването, особено на международните летища.

Болестта, която е предизвикана от вируса марбург, която е подобна на ебола, е убила стотици хора през последните години, предимно в африканските страни. Инфекцията е фатална за около половината от хората, които заразява, според данни на Световната здравна организация.

Инкубационният период на болестта, която може да предизвика кървене от вътрешните органи, обикновено е 5 до 10 дни. Повечето от жертвите на настоящата епидемия в Руанда са здравни работници в интензивно отделение на болницата, потвърди здравният министър на африканската държава. В изявление в края на септември министерството заяви, че "следи отблизо ситуацията", като се провеждат разследвания за определяне на "произхода на инфекцията", пише Телеграф.

Марбургският вирус принадлежи към семейство Filoviridae, подобно на вируса ебола, но се смята за още по-опасен. Смъртността от инфекцията варира от 24 до 88%. Вирусът може да причини хеморагична треска.

Световната здравна организация води глобална борба с треската денга

Болестта започва внезапно, с неспецифични грипоподобни симптоми като висока температура, силно главоболие, втрисане и неразположение. Бързото влошаване настъпва в рамките на 2-5 дни при повече от половината пациенти и се характеризира със стомашно-чревни симптоми, силно гадене, повръщане и диария. В тежки случаи може да се развие обрив заедно с кървене от различни части на тялото.

Според Европейския център за контрол на заболяванията предаването от човек на човек изисква контакт с телесните течности на лице с изявена симптоматика. Вероятността от излагане и заразяване с вируса марбург за граждани на ЕС, пътуващи или пребиваващи в засегнатите райони в Руанда, понастоящем се счита за ниска. Здравните експерти обаче се опасяват от разпространение на болестта в Африка.

Препоръките към пътуващите са да избягват контакт с всеки, който проявява симптоми на болестта като температура, повръщане, диария или кървене, или контакт с материали и повърхности, замърсени с телесни течности на заразени хора. Това включва избягване на контакт с мъртвите тела на заразени хора и процеса на погребение.

Водещи новини

Още новини