Епидемията от холера набира скорост

Getty Images, архив
share

Холерата продължава да се разпространява бързо по света. Към 22 август в различни региони са регистрирани над 342 000 болни и 2400 смъртни случая. Това сочат последните данни на Световната здравна организация (СЗО).

Миналата година броят на смъртните случаи от холера се е увеличил със 71% спрямо 2022 г. - тогава са починали над 4 хиляди души.

Отбелязва се, че болестта, която е лесно предотвратима и лесна за лечение, отнема много животи, особено в страни, където няма достъп до чиста вода и основни санитарни условия.

Глад в Судан: Хората вече се хранят с листа и насекоми

Основните огнища на холера са в Африка. Например в Демократична република Конго и Сомалия броят на пациентите се е увеличил със 125%. Освен това са регистрирани огнища в Афганистан, Малави, Етиопия и Хаити. Ситуацията е особено трудна, когато поради война или природни бедствия хората са принудени да живеят в лоши условия без подходящ достъп до лекарства.
СЗО: Ситуацията с епидемиите от холера излиза от контрол

Холерата е остра стомашно-чревна инфекция. Най-често се причинява от консумацията на замърсени храни и вода, така че ключът към преодоляването на проблема е достъпът до чиста вода и добри санитарни условия.

Водещи новини

Още новини