Проф. Тодор Кантарджиев с подробности за западнонилската треска

Булфото (архив)
share

Заподнонилската треска не е инфекция, която да зависи от общата увреденост на организма. В литературата обаче има данни, че при хора с недобре контролиран диабет вероятността от усложнения е по-голяма. Това коментира в ефира на „Здравей, България” здравният консултант на Столичната община и бивш директор на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) проф. Тодор Кантарджиев.

„Някои хора боледуват, защото имат един специфичен дефицит на имунната система. Произвеждат антитела срещу собствения си интерферон едно – това е белтъкът, който ни пази от вирусни инфекции. Тези хора са по-слабо защитени в този момент, когато вирусът може от кръвта да премине в мозъка”, поясни той.

Проф. Ива Христова: Няма риск у нас да избухне епидемия от западнонилска треска

Относно симптомите на треската, той каза следното:

„Най-важното е, ако се появяват симптоми от централната нервна система – сънливост, главоболие, дезориентация, прояви на засягането на мозъка, веднага да се търси медицинска помощ. При всички други случаи – температура и болки по мускулите, нещата отшумяват”.

„Вече повече от 6 месеца предупреждавам за възможността за възникване на случаи на западнонилска треска в България поради няколко причини. Първата е лошият контрол на разпространението на комари. Общината закъсняха с пръскането на заблатените терени през пролетта”, смята той.

Той разказа и откога съществува болестта.

„Вирусът на Западния Нил е открит 1937 г. в Уганда в Африка. Оттогава ареала на тази инфекция много се разширява и през 1999 г. започва голямата епидемия в САЩ”, поясни Кантарджиев.

Той призова хората да ползват репеленти и машинки за комари.

„Комарът хапе през една фланелка, трябва да сме облечени с две”, поясни още специалистът.

Водещи новини

Още новини