Тодор Кантарджиев разкри необходима ли е масова ваксинация срещу маймунската шарка у нас

Bulphoto (архив)
share

Не е необходимо да се въвежда масова ваксинация у нас заради огнището на маймунска шарка в Африка. Такава би могла да се прилага при нужда на медицинските екипи, на рисковите групи и на болните от СПИН. Това заяви пред „Телеграф“ епидемиологът проф. Тодор Кантарджиев.

Преди дни СЗО обяви огнището на маймунска шарка в Африка за глобална заплаха. Заразените там стигнаха 27 000 души, а жертвите на инфекцията вече са 1100.

При предишния бум на инфекцията от 2022 година смъртността е била 0,1%, а сега тя достига 5,1% и се дължи на новия щам, който се разпространява в засегнатите страни.

Обривът при маймунската шарка се появява около 5-ия ден от заразяването

От здравното министерство пред вестник „Телеграф“ заявиха, че рискът за България е много нисък. Няма необходимост от въвеждане на някакви допълнителни мерки. Създаден е механизъм, по който държавите при необходимост да могат да поръчат ваксини.

На този етап у нас няма необходимост от въвеждане на извънредна имунизация. Не се налага при връщане от Африка човек да се поставя под карантина или да му се правят тестове.

Пътуващите в рисковите групи обаче трябва да внимават с контактите си и да следят за симптоми на маймунска шарка. 

В България на този етап няма възможност да се определят щамовете, но Националният център по заразни и паразитни болести има договор и могат да се изпращат проби в Германия, където да бъде направено допълнително изследване, ако е необходимо.

Водещи новини

Още новини