Почина жената с трансплантирани свински бъбрек и сърдечна помпа

Gettyimages
share

Лиза Пизано, първата жена, на която беше трансплантиран свински бъбрек заедно с имплантирано устройство за поддържане на сърцето ѝ, почина, съобщава БТА.

Лиза Пизано е имала комбинация от сърдечна и бъбречна недостатъчност. Тя е била твърде болна, за да се класира за традиционна трансплантация. През април хирурзи от медицинския център „Лангон Хелт“ в Ню Йорк (NYU Langone Health) извършиха иновативни операции в опит да спасят живота на пациентката. Първоначално изглеждаше, че жената от Ню Джърси се възстановява добре, но около 47 дни по-късно лекарите трябваше да отстранят свинския бъбрек и да поставят Пизано отново на диализа, след като органът бил увреден от лекарствата за сърце.

Въпреки диализата и имплантираната сърдечна помпа Пизано постъпи в хоспис и почина в неделя. Това съобщи в изявление хирургът Робърт Монтгомъри, директор на Института за трансплантации към медицинския център „Лангон Хелт“ в Ню Йорк (NYU Langone Health).

Трансплантираха бъбрек от генетично модифицирано прасе на 62-годишен мъж

Монтгомъри похвали смелостта на Пизано. Нейното решение за такъв вид трансплантация е най-новият експеримент за превръщане на свински органи в човешки, т.нар. ксенотрансплантация. Целта на изследването е един ден да се преодолее острата липса на органи за трансплантация.

„Лиза ни помогна да се доближим до бъдещето, в което не е необходимо някой да умира, за да живее друг човек“, каза Монтгомъри. „Тя завинаги ще бъде запомнена със своята смелост и доброта.“

През април 54-годишната Пизано каза пред Асошиейтед прес, че е знаела, че свинския бъбрек може да не проработи, но решила да рискува. „Просто се възползвах от шанса. И знаете ли, в най-лошия случай, ако не се получи при мен, може би щеше да се получи при някой друг.“

Пизано е вторият пациент, получила бъбрек от генетично модифицирано прасе. Първият, Ричард „Рик“ Слейман, бе опериран в Централната болница „Масачузетс“ в Бостън. Той почина в началото на май, близо два месеца по-късно. Лекарят му каза, че причината за настъпилата смърт е от съществуващо сърдечно заболяване, а не в резултат на трансплантацията.

Повече от 100 000 души са в списъка на чакащите за трансплантация в САЩ, повечето от които се нуждаят от бъбрек, а хиляди умират в очакване. С надеждата да запълнят недостига на донорски органи няколко биотехнологични компании генетично модифицират прасета, така че органите им да са по-подобни на човешките.

Освен тези две експериментални операции, университетът в Мериленд трансплантира и свински сърца на двама мъже, които нямаха други алтернативи. Те починаха няколко месеца по-късно.

Наученото от тези опити, заедно с изследванията на донорски тела, кара лекарите да се надяват да започнат официални клинични изпитания през следващата година с пациенти, които не са сериозно болни.

Водещи новини

Още новини