Кето диетата може да забави развитието на болестта на Алцхаймер

Pixabay
share

Известно е, че множество фактори имат роля в появата на болестта Алцхаймер, в това число и съставът на чревните бактерии. Логично е диетата ни да има влияе върху риска от болестта.

Ново проучване установи, че химическо вещество, повишено при следване на кето диети, характеризиращи се с ниско съдържание на въглехидрати и високо съдържание на протеини и мазнини, може да забави ранните етапи на свързаната с Алцхаймер загуба на паметта при мишки. Загубата на памет е сравнима с лекото когнитивно увреждане, което се наблюдава при хората, преди да настъпи болестта на Алцхаймер.

Ключът към новото откритие на екип, ръководен от Калифорнийския университет в Дейвис (UCD), е молекулата бета хидроксибутират (BHB), чиито нива се увеличават при кетогенната диета. В този случай изследователите установяват, че BHB е в особено голямо количество в биологичните пътища, свързани с паметта и пластичността на мозъка.

"Данните подкрепят идеята, че кето диетата като цяло и конкретно BHB забавя леките когнитивни нарушения и може да забави изцяло развитата болест на Алцхаймер", казва биохимикът Джино Кортопаси от UCD.

Мозъкът ни се „самоунищожава“, за да можем да си спомняме

Кето диетата отдавна се свързва със загуба на тегло и други ползи за здравето. Всъщност някои от същите изследователи вече са установили при изследване на мишки, че този тип хранене е свързано с по-дълъг живот и запазване на здравето за по-дълго време.

Диетата променя метаболизма на организма, така че вместо да използва глюкоза за енергия, той изгаря диетични и складирани мазнини в тялото, произвеждайки кетони за „гориво“ вместо глюкоза. Без повишени нива на глюкоза, нивата на инсулин не достигат пикове и спадове след хранене, което намалява последващия глад.

Проучването доказва, че допълнителните количества BHB, получени при следване на кето диетата, имат положителен ефект върху мозъка и поддържат въртенето на „зъбните му колела“, които могат да станат по-бавни с течение на времето и в напреднала възраст.

"Наблюдавахме удивителни способности на BHB да подобрява функцията на синапсите – малки структури, които свързват всички нервни клетки в мозъка", казва Изуми Маезауа, патолог в UCD. "Когато нервните клетки са по-добре свързани, проблемите с паметта при леките когнитивни нарушения се подобряват."

До момента са наблюдавани връзки между кетогенните диети и неврологични състояния като епилепсията, което показва, че има някакво взаимодействие.

Въпреки това високите нива на кетони носят със себе си рискове за здравето. Учените не са сигурни колко добри са кето диетите за нас като цяло, особено в дългосрочен план.

Друг важен момент от проучването, публикувано в Communications Biology, е установяването, че кето диетата произвежда повече BHB при женските мишки, което изглежда, че им носи повече ползи. Ролята на пола за риска от Алцхаймер е друг аспект на болестта, който учените се опитват да обяснят.

"Ако тези резултати се пренесат при хората, това би било интересно, тъй като жените, особено тези, които носят генния вариант ApoE4, са изложени на значително по-висок риск от Алцхаймер", казва Кортопаси, предава Science Alert.

Водещи новини

Още новини