Кардиологът проф. Георгиев призова: За да няма инсулти и инфаркти, махнете солниците от масите си

share

Профилактиката е възпитание и начин на мислене. Профилактиката е и държавна политика. Профилактиката е да спортуваме, да не пушим, да не пием, да ядем плодове и зеленчуци. Това е профилактиката. 

Това заяви в предаването "Денят на живо" по NOVA NEWS кардиологът проф. Борислав Георгиев от Националната кардиологична болница в София.

"В България успяхме да се преборим на продуктите да пише колко сол има в 100 грама продукт. За съжаление тази информация се чете рядко. Един възрастен човек трябва да консумира 5,4 грама готварска сол на ден. Силно трябва да се ограничи консумацията на консервирани храни. В България консумираме по 12 грама сол на ден, което два пъти повече от необходимото. Как няма да има увеличение на инсултите и инфарктите. Навсякъде има сол, във всеки продукт има сол, в минералната вода има сол. Най-лесно е да махнем солницата от масата, а този, който готви вкъщи, да не осолява храната. Най-много сол има в консервираните храни, сухите меса и салами. Пак ще повторя - можем да махнем солницата от масата. Българинът обича соленото и му се ослажда, но можем да го заменим с лютичко примерно. Съвсем спокойно можем да си направим трушията без сол", даде пример той.  

Росен Калпачки: Първите признаци на инсулт не се забелязват от пациента

"Захарта също е навсякъде. Това стана благодарение на бума на fast food. Във всеки дюнер и бургер има захар. Когато родителите купуват сандвичи на децата си, нека се поинтересуват колко калории има в него. Българинът е на последно място по консумиране на плодове и зеленчуци. Всеки трябва да яде по 800 грама плодове и зеленчуци на ден. Това са 4 ябълки и 5 моркова. Не е толкова сложно. Другите бичове са алкохолът и тютюнопушенето", добави проф. Георгиев. 

Водещи новини

Още новини