Какъв е достъпът на туристи до медицински услуги във Варненско?

Pixabay
share

На плажната ивица в курорта Златни пясъци има четири пункта, където туристите получават безплатна медицинска помощ.

Медицинският персонал в пунктовете преглежда и хора с всякакви други проблеми - от прилошаване до рани. Специално оборудваната реанимационна линейка на плажа е в готовност при тежък случай да транспортира пациент в някоя от болниците във Варна.

Медиците работят на плажа до 18 часа. Денонощно срещу заплащане в курорта работят няколко частни медицински центъра. Техните услуги най-често ползват туристите от чужбина, които пристигат у нас с медицинска застраховка, покриваща лечението им.

На север от Варна екипите на Спешна помощ недостигат. В трите центъра в Балчик, Каварна и Шабла на дежурство има само по един екип. Пред филиала на спешната помощ в Балчик екип на bTV срещна Сабин, който е на почивка в Кранево. Детето му обаче започнало да повръща.

„Дойдохме тука, с двете деца, това ми е племенницата. На нея ѝ сложиха някаква инжекция, на малкия някаква свещичка против повръщане и ни дадоха час за доктор тук в града. Обаче той започна още повече да повръща и се притесних, че се е дехидратирал. Обадихме се на 112, не можаха да ни изпратят линейка, казаха да се върнем тука обратно, върнахме се тук. Все пак дойде някакъв педиатър“, каза той.

Ангел Кунчев: Морската вода е чудесна!

„Филиалът на спешна медицинска помощ Балчик работи в момента с един фелдшер, една сестра и шофьор. Фелдшерът и шофьорът са на адрес, а тук е само сестрата. И виждате какво е положението. Добре, че са колегите от болницата да осъществяват консултациите и да поемат част от работата на спешния екип“, каза прес бТВ началникът на спешната помощ в Балчик д-р Станислав Йорданов.

Във филиала работят 22-ма служители, от които само един лекар и двама фелдшери са на пълен щат. Д-р Йорданов днес не е на работа, но е дошъл да помогне на колегите си.

И хотелиерите са на мнение, че линейките в общината не стигат. „Доколкото знам имаме една или две линейки и чакането е голямо. Или помагаме ние с каквото можем, или водим хората, или с таксита“, каза хотелиерът Станислав Димитров.

Така за десетки хиляди туристи в Балчик се грижат само един екип на спешната помощ. 

Водещи новини

Още новини