1. На колко години сте?
2. Пушач ли сте?
3. Какви са стойностите на кръвното Ви налягане (за теста е важна горната граница)?
4. Какви са стойностите Ви на общия холестерол в mmol/l?
5. Вземете под внимание и Вашия пол!
В зависимост от отговорите, които давате намерете малкото квадратче, в което попадате.
Резултати:
Много нисък риск ≤ 1 %
Ако попадате в тъмно зелено или зелено квадратче, вашия риск е много нисък. Поздравления!
Нисък риск – 2%
Ако попадате в жълто квадратче, Вие имате нисък риск да получите сърдечно-съдов инцидент. Здравословната храна и физическата активност ще Ви помогнат да поддържате риска си нисък.
Умерен риск – 3-4%
Ако квадратче е оранжево то Вашият риск е умерен, но не подценявайте факта, че имате рискови фактори. Не се отпускайте! С времето рискът расте, затова обърнете внимание на рисковите си фактори и се опитайте да ги контролирате.
Висок риск – 5% - 14%
Ако квадратчето, в което попадате е светло или по-тъмно червено, Вие имате висок риск в рамките на 10 години да получите инфаркт, инсулт или друго тежко сърдечно -съдово събитие. Научете повече за рисковите фактори от статията по долу.
Много висок риск ≥15%
Ако Вашето квадратче е вишнево червено – вие сте с много висок риск. Това означава, че и Вашите рискови фактори са много. Запознайте се със съветите на доц. д-р Кирил Карамфилов и вземете навременни мерки! Вашето здраве е във Ваши ръце!
За да може повече от нас да сме наясно кои са рисковите фактори, кои от тях можем да променим и по какъв начин в днешния епизод на „Код здраве” водещата Радина Василева разговаря с доц. д-р Кирил Карамфилов, началник инвазивно отделение в УМБАЛ „Александровска – София“.
По отношение на рисковите фактори той посочва две основни групи – тези, които могат и съответно тези, които не могат да бъдат променени. И ако не зависи от нас какъв е полът, възрастта и фамилната ни обремененост, то във втората група попадат високото кръвно налягане, високият холестерол и триглицериди, тютюнопушенето, лошото хранене, заседналият начин на живот - все навици, които можем да коригираме. Когато те са в екстремни стойности трябва да се опитаме да ги контролиламе, за да не се стигне до сериозен сърдечно-съдов инцидент.
За високорисковите пациенти линиите на поведение са свързани с профилактика, включваща антиагрегант, какъвто е Аспирин Протект от 100 милиграма, който подобрява начина, по който кръвта тече по съдовете и съответно предотвратява риска от инфаркт и инсулт. Другите медикаменти са т.нар. статини - лекарства, намаляващи холестерола и стеснението на съдовете, обяснява топ специалистът от „Александровска” болница, както и медикаментите, които намаляват стойностите на кръвното налягане и ръвната захар.
За какви профилактични дози на Аспирин става въпрос, кой е най-благоприятният ефект без риск от увреждане на стомаха, поради дълготрайна употреба, както какво е мнението на доц. Карамфилов по отношение на последните данни, сочещи, че Аспирин® ПРОТЕКТ действа благоприятно върху пациенти, заразени с Ковид-19, вижте във видеото.
Предаването се осъществява с любезното съдействие на "Байер".
Кой е днешният ни гост накратко:
Доц. д-р Кирил Карамфилов e завеждащ отделение по инвазивна кардиология в Университетска болница „Александровска“ – София. Завършил e медицина в Медицински университет – София през 2002 като Златен хипократ.
През 2003 – 2019 г. придобива специалностите: вътрешни болести, кардиология, интервенционална кардиология и ангиология.
Работил е в специализирани кардиологични болници, като Университетска болница Св. Екатерина и Токуда. Има множество завършени курсове и обучения във водещи кардиологични цетрове в Европа.
Има над 200 научни публикации, основната част от тях в медицински журнали с импакт фактор.
Също така доц. Карамфилов се занимава и с преподавателска дейност на студенти и спациализанти по медицина, както и с лекторска дейност по време на медицински форуми и събития от национално и международно значение.
Той е научен секретар на дружеството по Интервенционална кардиология и научен секретар на дружеството на кариолозите в България. Национален координатор на „Стент за живот“.
(в материала има продуктово позициониране)