Проф. Тодор Кантарджиев с важни разкрития за новия коронавирус

Булфото (архив)
share

Благодаря на медиите, които осведомиха хората за рисковете от новия коронавуруса. Културният човек предупреждава лекаря си, когато се завърне от засегната страна. Това заяви в сутрешния блок на БТВ проф. д-р Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

"14 дни е карантинният период. При това положение личният лекар трябва да звъни всеки ден на потенциално заразения с коронавируса. Човек може да се разболее и 3 дни след като се е заразил", каза още той.

Стана ясно дали украинецът, настанен в старозагорската болница, е с коронавирус

"7 деца под 1-годишна възраст са били болни, но са се излекували. Грипният вирус тече тежко за децата, но новият коронавирус се оказа, че не е опасен за малчуганите. 9 бременни заболели жени в Китай родиха здрави деца. Лекарите сме смаяни – бебета нямаха следи от новия коронавирус. Китай направи чудеса в обгрижване на болните", коментира Кантарджиев

"А какъв е проблемът с тежкото боледуване при възрастните? Първо, когато човек е на възраст има предходни проблеми. Второ, младите минават коронавируса леко, не разбират веднага, че са заболели и така заразяват възрастните", разкри директорът на Националния център по заразни болести. 

"Хората, завърнали се от Китай, трябва да се обадят на лекар при първи симптоми. Първи симптом за коронавируса е затруднено дишане", препоръча проф. д-р Тодор Кантарджиев и припомни, че спиртът убива бактериите. 

Водещи новини

Още новини