Българин разказа страховити неща за смъртоносния коронавирус

Getty Images (Архив)
share

Българи са напускали Китай без надлежни проверки за коронавируса, разкри пред БНР сънародникът ни Галин Георгиев, който е блокиран в един от китайските градове в най-тежко засегнатия от заразата район.

Георгиев смята, че това е ставало още преди да се вземат стриктните мерки от страна на китайските власти и изрази опасения, че България може да е закъсняла с поставянето на термокамера на Летище София.

 

Трима души със симптоми на коронавирус в хасковската болница

 

Галин Георгиев описа ситуацията като притеснителна и допълни, че в провинцията, в която живее, ситуацията започва да става по-тежка.

 

Спешно построената болница в Ухан прие първите си пациенти

 

В блока, в който той се намира, от два дни е в сила забрана за излизане, а заразените са 13. Ежедневно полицейски и медицински екипи обикалят домовете и обследват жителите за признаци на коронавируса. Предлагат се доставки на храна.

Никой не вярва, че това е тръгнало от животни и някакъв пазар, коментира Георгиев, който от 13 години живее в Китай. В момента той е разделен от семейството си, което се намира на 10 километра от него, защото блокадата ги е хванала на различни места.

„Вървим по пътя на Ухан в момента. Четири града сме в периметър от разстояние около 200 км и сме много притеснени какво ще се случва по-нататък“, сподели той пред БНР.

„Ние не вярваме на тези официални данни, които се представят. За нас това са страшно занижени данни. Това си има обяснение – да не се проявява психоза. Самият факт, че в този блок, в който аз съм в момента, има 13 заразени, говори сам по себе си. И другото, което е – не може държава с такъв мащаб, с такава силна икономика, с такова огромно население, да бъде блокирана по този начин, при положение, че става въпрос за малки бройки“, описа тревогата си Галин Георгиев.

Георгиев е на мнение, че китайските власти са закъснели с първоначалната информация и след китайската Нова година са оставили хората да се разотидат, а тези празненства са свързани с голяма миграция на хора. Георгиев е пътувал точно в този период близо до град Ухан.

 

Потресаващи въздушни кадри показват "призрачен" Шанхай

 

Според последните появили се информации  20 438 са заразени с коронавирус, починалите са 435, а изписаните са 632-ма.

Водещи новини

Още новини