Родителите на 386 деца във Варна отказали имунизация срещу морбили

share

386 деца от Варна и областта не са обхванати с имунизации и реимунизации срещу морбили, поради отказ на родителите им. Това заяви д-р Янка Драганова, шеф на дирекция „Надзор на заразните болести” към Регионалната здравна инспекция-Варна, пише "Монитор".

Във връзка с разпореждане на МЗ за недопускане разпространение на морбили на територията на България са били разпоредени определени мерки, които е трябвало незабавно да бъдат сведени за изпълнение от общопрактикуващите лекари.

„Те касаеха основно издирване и анализиране на имунизационното състояние на всички деца, които са навършили 13-месечна възраст и 12 години с липсващи имунизации против морбили. Трябваше да бъде направен анализ от всеки лекар, който да бъде предаден като цифри и имена, за да могат тези данни да се обобщят. На база на това, което общопрактикуващите лекари ни дадоха като информация, ние обединихме по причини и разпределихме необхванатите деца. Има една сериозна цифра от 386 деца, които не са обхванати с имунизации и реимунизации срещу морбили, поради отказ на родителите им. Това е най-притесняващата цифра, защото с тези родители много трудно се работи“, почерта д-р Драганова.

Към момента активно са включени всички здравни медиатори, които са на подчинение на дирекция „Здравеопазване“ към Община Варна за оказване на съдействие и помощ при издирване, особено на децата на ромското население, както и такива, които поради някаква друга причина – отдалеченост, бедност или неинформираност не са се явили за имунизация. „Разчитаме на тяхното съдействие, за да може да обхванем поне този контингент. А всички други, извън ромските махали, чиито родители отказват имунизация на територията на града, наново ще се търсят контакти с тях, за да може тези деца да бъдат насочени за обхващане в нашия имунизационен кабинет“, посочи д-р Драганова. Притеснението на епидемиолозите във Варна е свързано и с очакваните за Великден гости от Румъния, където болните от морбили са вече над 4000 души.

Водещи новини

Още новини