Над 17 милиона души по света умират от сърце (снимки)

Дружество на кардиолозите
share

По данни на Световната кардиологична асоциация всяка година повече от 17 млн. души по света умират от сърдечно-съдови заболявания. В България средно между 60% до 70% от всички смъртни случаи се дължат на сърдечно-съдови заболявания, а в Европа годишно от тях умират над 4 млн. души. Основни проявления на този вид болести са коронарната болест на сърцето и инсултът.

В Деня на сърцето у нас в небето излетяха стотици балони. Те бяха пуснати в училищния двор на столичното 32 СУИЧЕ „Св. Климент Охридски” към всички деца в България. Глобалната кампания се организира ежегодно в България от Дружество на кардиолозите (ДКБ) в сътрудничество с Български червен кръст (БЧК) и цели да информира обществеността за опасността от сърдечни болести, високата смъртност, до която водят и начините за превенция.

Тази година фокус на кампанията са подрастващите и семейната среда, а мотото е „Зареди живота си с енергия”, което става с няколко лесни стъпки – здравословно хранене, ежедневна физическа активност, отказ от тютюнопушене.

По време на събитието доц. Велчев, председател на ДКБ, изнесе лекция на децата за лесен и достъпен здравословен начин на живот.

„Имате добрия шанс да растете здрави, усмихнати и щастливи, спазвайки четири прости правила: никога не посягайте към цигарите, яжте повече плодове и зеленчуци, спортувайте и избягвайте алкохола”, каза доц. Велчев, председател на Дружеството на кардиолозите в България.

„Не ви плаша, а искам това, което ви казах днес да остане като послание, което ще занесете довечера и на вашите родители”, допълни още той.

Д-р Надежда Тодоровска, зам. генерален директор на БЧК, заяви пред децата, че „както всяка кола има нужда от мотор, за да се движи, така и нашето тяло има нужда от такъв – това е нашето сърце".

"Пожелавам ви да растете здрави и усмихнати, и вашите родители да обръщат внимание на средата, в която растете, да ви осигуряват здравословен начин на живот и да ви възпитават в любов към спорта”

Темата за сърдечно-съдовите заболявания и най-новите достижения в кардиологичната наука ще бъдат дискутирани от кардиолози от България, Европа и света по време на предстоящия XV Национален конгрес по кардиология – най-големият научен форум в България, който ще се проведе от 6 до 9 октомври 2016 г. в Национален Дворец на Културата, София. Лектори на Конгреса ще бъдат водещи наши и чуждестранни специалисти в областта на кардиологията, сред които проф. Бела Меркели, вицепрезиеднт на Европейското дружество по кардиология и проф. Дейвид Ууд, новоизбраният президент на Световната кардиологична асоциация.

Водещи новини

Още новини