Д-р Кунчев: Можем да противодействаме на биоатаки (видео)

share

Вероятността от използването на биологично оръжие винаги е била налице. През годините са правени опити – някои от тях успешни, някои - не дотам. Това каза в сутрешния блок на БНТ главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.

Възможностите за използване на химическо оръжие са най-различни, те зависят от изобретателността на тези, които искат да ги използват и от достъпа им до химически вещества. Биологично оръжие обаче може да използва само този, който има специално обучени хора и специализирана техника, обясни той. Експертът каза, че е оптимист, че поради тази причина биологичното оръжие няма да влезе в арсенала на терористите.

По думите му, за да е ефективно биологичното оръжие, то трябва да бъде направено аерозолно – да се разпръсква във въздуха, за да засегне възможно най-много хора.

Д-р Кунчев изрази увереност, че специалистите у нас могат да противодействат почти на всички видове биологични атаки.

Той каза още, че в средата на декември може да се очаква ръст на грипните заболявания у нас. По думите на главния държавен здравен инспектор пикът на грипната епидемия ще е през втората половина на януари.

Водещи новини

Още новини