БЛС: Укриването на заболяване да се криминализира

share

Укриването на опасно заболяване да се криминализира. Това заяви д-р Галинка Павлова от Българския лекарски съюз с мотива, че много често пациенти, на които им предстоят операции, умишлено не споделят, че са инфектирани, примерно с хепатит.

Предложението бе направено по време на представянето на кампания, която има за цел да изследва за наличие на хепатит В и хепатит С служителите на центровете за спешна медицинска помощ в страната Тя е организирана от Фондация "Позитивен избор" и от Центъра за защита на правата в здравеопазването и е под патронажа на Министерство на здравеопазването.

Според статистиката всеки осми лекар у нас е изложен на риск от заразяване с хепатит, като в най-голяма степен това се отнася до спешните медици. По неофициални данни в България засегнатите от хепатитни вируси са около 500 000 души, но голяма част от това не знаят това.

Всеки осми лекар е застрашен от заразяване с хепатит В или хепатит С, каза д-р Павлова.

На пресконференцията стана ясно още, че предстои да започне скринингова кампания за хепатит В и хепатит С сред сред служителите на центровете за спешна медицинска помощ в цялата страна. Кампанията ще продължи до края на следващата година. До момента са били изследвани работещите в ЦСМП Пловдив, Асеновград, част от персонала на МБАЛ "Св.Мина" - Пловдив. Не са открити положителни резултати за двете заболявания, каза Тодор Петров от фондацията.

По данни на Световната здравна организация 2 на сто от медицинския персонал годишно се инфектира с хепатит В, хепатит С и ХИВ по време на изпълнение на служебните си ангажименти.

Водещи новини

Още новини