Скача броят на нуждаещите се от нов бял дроб

Getty Images
share

Броят на българските пациенти, които се нуждаят от белодробна трансплантация в чужбина, се увеличава, пише "Новинар".

Това съобщи д-р Марияна Симеонова, изпълнителен директор на Агенцията по трансплантации, по повод Световния ден на пулмоналната хипертония. В момента в листата на чакащите за бял дроб има 7-8 пациенти, при които медикаментозната терапия вече не дава резултати. Част от тях са с пулмонална хипертония, от която у нас са засегнати около 120 пациенти.

Здравната каса финансира 4 медикамента за по-леките фази на болестта. "За съжаление за четвърти функционален клас, където вече се налага комбинация от няколко препарата, в това число интравенозни препарати, лечението в България не е възможно", заяви Наталия Маева, председател на Българското общество на пациентите с пулмонална хипертония. По думите й разходите за терапия на един пациент с тези илачи на годишна база възлизат на 130 000 до 500 000 евро.

Тромбоемболичната форма на пулмоналната хипертония е най-лечима, но до голяма степен е неразпозната от специалистите. Аналогична е ситуацията с белодробна емболия. "Известно е и е доказано многократно от проучвания, че в 25% от всички аутопсии се откриват белези на белодробна емболия", категоричен е доц. Иво Петров, национален консултант по кардиология.

Водещи новини

Още новини