Американски учени установиха, че колкото повече време хората посвещават на готвенето, толкова по-голям е рискът за тях от сърдечносъдови заболявания, като високо кръвно и висок холестерол, съобщи БТА.
Резултатите от изследването опровергават твърдението, че домашната храна е по-добра от готовите ястия.
Тези, които не прекарват много време край кухненската печка, намаляват риска си от заболяване с повече от една трета. Една от причините за тези резултати е, че когато яденето е приготвено у дома, хората си сипват по-големи порции. Сред възможните причини са фактът, че готвачите слагат твърде щедро нездравословни подправки като масло и сол и имат нужда от повече храна заради времето и усилията, вложени в приготвянето й.
Честото опитване на ястието по време на приготвянето му също води до увеличаване на теглото с течение на времето.
Освен това напоследък готовите храни са по-здравословни и така намалява предимството на домашната кухня.
Изследването е направено от учените от медицинския център на университета "Ръш" в Чикаго. То е обхванало над 2700 жени на възраст от 42 до 52 години. Те са проследени 14 години за пет маркера на метаболитния синдром - затлъстяване, мазнини в кръвта, холестерол, високо кръвно, кръвна захар.
Домашната храна е вредна за здравето, установиха американски учени
- 16.12.2014 | 16:02
- 5472