Учени откриха връзка между червеното месо и рака на гърдата

Булфото
share

Младите жени, които ядат много червено месо, са по-застрашени от рак на гърдата, твърдят специалисти от Харвардския университет, цитирани от БТА.

Ако червеното месо бъде заменено с боб, грах, леща, пилешко, ядки и риба, рискът ще намалее. Британски експерти обаче изтъкват, че други изследвания не са показали ясна връзка между червеното месо и рака на гърдата.

Американското изследване е обхванало 88 000 жени на възраст от 26 до 45 години. Учените са анализирали начина на хранене на почти 3000 жени, развили рак на гърдата.

Сред големите почитателки на червеното месо имало 6,8 повече случая на болестта на 1000 души за 20 години. Учените предполагат, че протеини в червеното месо ускоряват деленето на клетките и растежа на туморите. Химикали като нитратите в обработените меса вече са класифицирани като възможни канцерогени.

Препоръката на здравните власти е хората, които ядат дневно над 90 гр червено и обработено месо, да намалят количеството до 70 гр.

Водещи новини

Още новини