Ужас! 80% от кожата на варненка падна, след като пила предписано лекарство

share

От седмица токсиколозите и хирурзите от Военноморска болница се борят за живота на 47-годишна жена, развила синдром на Лайл. Това се е случило след прием на предписано й лекарство, пише petel.bg.

Реактивността на организма й към медикамента обаче била твърде силна. Жената е развила тежка алергия, пораженията на кожата й са 80%. Епидермисът се покрива с мехури, некротизира и буквално се обелва като при изгаряне.

„Заболяването представлява некроза на епидермиса, поради което я лекуваме и оперативно заедно с пластичните хирурзи", обясни началникът на клиниката по токсикология доц. д-р Снежа Златева.

Синдромът поразява не само кожата, но и всички лигавици в тялото - стомашно-чревен тракт, бели дробове, очи и т.н. Точно поради тежестта на заболяването в световен мащаб смъртността при тези пациенти е около 90 процента.

„През последните 5-6 години сме имали около десетина такива случая и за щастие, сред тях няма нито един смъртен случай. Само двама от тези пациенти обаче са били в толкова тежко състояние като тази жена", коментира още доц. Златева.

Тя посочи, че лечението на пациентката е като при пострадала от изгаряне - хирурзите почти през ден изрязват некротизиралите тъкани по тялото й, вливат се антибиотици, кръвна плазма и серуми. Тя е на венозно хранене и обезболяващи. Обичайно лечението е с продължителност около месец.

„За седем дни терапия, тя едва днес бележи някакво подобрение", съобщи токсикологът.

„Случаите на синдром на Лайл зачестяват, защото се променя реактивността на хората към лекарствата. Това се дължи на токсините в храната, в средата, на стреса, на някои вирусни инфекции. Затова и алергиите като цяло се увеличават. Всичко обаче е индивидуално", обяснява още доц. Златева.

Водещи новини

Още новини