Великобритания опитва да спре замърсяването на водите с по-тежки санкции и по-строги регулации

share

Великобритания ще представи днес нов законопроект, който да спре изпускането на отпадни води в реките и моретата от страна на водните дружества, като въведе по-строги наказания, включително затвор за ръководителите, и предостави нови правомощия на регулаторния орган, предаде Ройтерс.

През 2023 г. изтичането на отпадъчни води в Обединеното кралство достигна рекордно високи стойности, което засили обществения гняв срещу състоянието на мръсните реки в страната и частните компании, отговорни за замърсяването, като най-големия доставчик в страната - "Темз Уотър".

Британският премиер смята, че решаването на проблемите на страната ще отнеме време

Правителството, което беше избрано през юли, обеща, че ще принуди отрасъла да се подобри, като например предостави на водния регулатор правомощия да забрани бонусите за шефовете на компаниите.

"Този законопроект е важна стъпка напред в нашата по-широка реформа за поправяне на разбитата водна система", заяви министърът на околната среда Стив Рийд. "Под ръководството на това правителство ръководителите на водоснабдителните дружества вече няма да пълнят собствените си джобове, докато изпомпват тази мръсотия", добави той.

Имаше критики, че шефовете на водоснабдителните дружества са получавали бонуси, въпреки че замърсяването с отпадъчни води се е увеличило. Например главният изпълнителен директор на "Темз Уотър" Крис Уестън е получил бонус от 195 000 лири за три месеца работа по-рано тази година.

Водещи новини

Още новини