Директорът на ЦРУ подаде оставка

share

Шефът на ЦРУ Дейвид Петреъс подаде оставка само година след като пое поста. Временно начело на управлението застава заместникът му Майкъл Морел.

Директорът на националното разузнаване на САЩ Джеймс Клапър е обяснил пред местни медии, че причината е извънбрачна връзка на генерала. "След като бях женен в продължение на 37 години, направих изключително лоша преценка и се впуснах в извънбрачна връзка. Подобно поведение е неприемливо - както за мен като съпруг, така и за лидер на организация като нашата", е обявил Дейвид Петреъс, в писмо до колегите си. Оставката е била приета от президента Барак Обама.

Клапър коментира, че „решението на Дейвид да се оттегли представлява загуба на един от най-уважаваните от нацията държавни служители". Преди да оглави Централното разузнавателно управление, генералът с 4 звезди Петреъс бе щеф на Централното командване, което ръководеше войните в Ирак и Афганистан.

Изненадващата оставка е изпитание за преизбрания американски президент. Очакваше се обновяване на екипа на Обама, но никой не включваше Петреъс сред хората, които ще се разделят с поста си", пише "Вашингтон пост". "Мислите и молитвите ми са с Дейв и Холи Петреъс, които сториха толкова много да помогнат на военните семейства. Пожелавам им всичко добро в това трудно време", заяви Обама.

Водещи новини

Още новини