Изтеглиха 33 000 американски войници от Афганистан

share

Всички 33 000 американски войници, изпратени като подкрепление в Афганистан в края на 2009 г. от президента Барак Обама, напуснаха страната, съобщи представител на американското министерство на отбраната.

Това стана в изпълнение на ангажимента на американския президент, че подкрепленията ще напуснат страната в края на лятото на 2012 г. - навреме за президентските избори.

Сега в Афганистан остават около 68 000 американски войници, както и около 40 000 войници на международната коалиция, под командването на НАТО, пише actualno.com.

Изтеглянето, започнало през юли, става в момент, когато положението в страната заприличва все повече на блато след 11 години война, а нападенията срещу ИСАФ от афганистански полицаи и войници се увеличават, като от началото на годината вече има 51 убити.

Когато обяви изтеглянето на подкреплението преди повече от година, Барак Обама го оправда с изпълнението на мисията, поверена на тридесетте и три хиляди войници – да спрат устрема на талибаните и да попречат на "Ал Кайда" да се завърне.

На практика мисията позволи да се възвърнат територии в южната и югозападната част на страната от талибаните, които междувременно засилиха операциите си на изток по границата с Пакистан.

Международната коалиция започна предаването на отговорността за сигурността на афганистанските сили в някои провинции и трябва да се изтегли от страната в края на 2014 г., когато афганистанската армия и полиция ще поемат отговорността за сигурността на цялата територия на страната.

Водещи новини

Още новини